* Views *
 
 Click ☞    Zajtalan processzorhűtést fejlesztett a dél-koreai NoFen Computer, amely a hannoveri CeBIT-en mutatta be a vízkeringetéses technológiát leváltó, speciális csöveken alapuló hőelvezetési technológiáját.Jön a zajtalan processzorhűtés

Zajtalan processzorhűtést fejlesztett a dél-koreai NoFen Computer, amely a hannoveri CeBIT-en mutatta be a vízkeringetéses technológiát leváltó, speciális csöveken alapuló hőelvezetési technológiáját.
Az asztali (desktop) számítógépek használóinak évtizedes problémája a növekvő processzorteljesítménnyel járó melegedés. A hagyományos, ventilátoros hűtési rendszerek viszont kellemetlen háttérzajjal, vibrációval és az alkatrészek intenzív porosodásával járnak. Éppen ezért a nagyobb teljesítményű gépeknél már évek óta használják a vízhűtéses technológiát, amely valóban csendesebb, mint az olcsó ventilátor, de a keringetőszivattyú motorja és a hűtőbordákhoz kapcsolt alacsony fordulatszámú ventilátornak is van valamennyi alapzaja.

koreai cég ezért mikrocsövekből kialakított óriási hűtőbordákkal oldja meg a zaj és a porosodás elleni védelmet. A processzorhoz rögzített csövekben is folyadék van, amely a hő hatására külső segítség nélkül kezd keringeni a - kiegyenesítve több méter hosszú - csövekben. A rendszer egy 22 centiméter átmérőjű, 13 centiméter magas korongot alkot, amelyben a vékony csövek olyan nagy hűtési felületet biztosítanak, hogy a legfeljebb 100 Wattos hűtési teljesítményt igénylő processzorokhoz, akár az Intel i7 870-es vagy az AMD Phenom X4 945-ös processzorokkal is használható.

A rendszer hátránya a magasabb ára mellett az, hogy a mérete miatt nem tehető bele minden házba, és csak olyan alaplappal működik, amelyen a processzorfoglalattól kellő távolságra kerültek a bővítőkártyák.