Please click link.


http://lab501.ro/racire/nofen-a40-set-the-silence-of-the-fans


NOFEN A40 SET – The silence of the fans

NOFEN A40 SET – The silence of the fans

Silentiozitate … un concept atat de inselator si atragator in acelasi timp. Incepand cu vremurile in care turbinele din PC-uri ni se pareau firesti, conceptul de silent computing a cunoscut un drum lung pentru a ajunge in stadiul in care se afla in zilele noastre, si putem spune ca in acest moment ne bucuram de o diversitate mai mare ca oricand, piata fiind saturata cu solutii performante de racire, in conditii de zgomot redus. Mai mult decat atat, spre deosebire de anii trecuti, din ce in ce mai multi utilizatori de PC isi doresc o solutie silentioasa, motivele fiind evident deosebit de variate. Fie pentru ca vrem ca PC-ul sa stea deschis peste noapte in camera in care dormim, fie ca vrem sa lucram fara a trezi pe cineva apropiat, fie ca nu vrem sa ne fie deranjata experienta multimedia in timp ce PC-ul este in functiune, sau pur si simplu nu mai suportam ventilatoarele si caraiturile hard-disk-ului, exista o lista intreaga de motive pentru care utilizatorii de PC-uri silentioase sunt din ce in ce mai numerosi, la fel ca si solutiile care le sunt dedicate.

Evident, silentiozitatea este ceva subiectiv, fiecare om avand urechea mai mult sau mai putin sensibila, si pretentii mai stricte sau mai putin stricte legate de nivelul de zgomot. Pentru unii oameni, ventilatoare care ruleaza la 800 rpm sunt suficient de silentioase, in timp ce altii sunt multumiti de-abia in jurul valorii de 500 rpm (de exemplu). In functie de sensibilitatea si posibilitatile fiecaruia, in functie de ce ofera piata si de ingeniozitatea utilizatorilor, putem vorbi despre mai multe tipuri de PC-uri sientioase.

Cel mai des intalnit si cel mai practic, este PC-ul dotat cu o carcasa bine gandita (Fractal Design R3 sau Antec Solo ar fi exemple potrivite) precum si cu o serie de componente usor de strunit. De exemplu, in oricare dintre cele doua carcase mentionate anterior putem monta HDD-urile pe saibe din silicon pentru a atenua vibratiile, iar carcasa inchisa, cu locuri bine definite pentru admisia si evacuarea aerului, reduce drastic din zgomotul produs de aceste componente. Doua ventilatoare de 120mm la 600 rpm pot asigura fluxul de aer necesar (intake si exhaust), iar o sursa silentioasa poate completa imaginea, alaturi de un cooler gen NH-D14 sau Z600. Tot ce ne ramane este sa alegem cu grija componentele (Sandy Bridge poate fi o alegere foarte buna pentru un sistem silentios fara a face rabat de la performanta), si nu ne mai batem capul decat cu placa video. Aceasta poate fi fanless, caz in care ne orientam spre un produs entry-level/mainstream, sau racita cu ajutorul unui cooler aftermarket performant, caz in care putem sa ridicam stacheta putin. Per total, obtinem un sistem suficient de puternic si suficient de silentios (chiar dead-silent pentru unii).

O alta varianta este alegerea aceleiasi configuratii, dar racita de aceasta data cu apa. Si daca vrem neaparat silentiozitate, in loc de un radiator cumparat putem folosi ceva cu o suprafata de disipare mult mai mare (un calorifer de exemplu), caz in care nevoia ventilatoarelor dispare. Ramanem totusi cu ventilatorul din sursa, dar in zilele noastre exista surse suficient de silentioase ca sa nu ne facem probleme cu acest aspect.

Pana acum totul suna foarte simplu si accesibil, si am fi tentati sa ne intrebam de ce mai discutam pe marginea acestui subiect, daca lucrurile sunt atat de clare. Ei bine, asa cum spuneam si mai sus, silentiozitatea este ceva relativ, si multi maniaci au cautat de-a lungul timpului solutii cat mai practice pentru a elimina complet ventilatoarele din sistem. Din pacate, aceste solutii au presupus intotdeuna compromisuri legate de puterea sistemului, si au ridicat intotdeuna o serie intreaga de probleme, astfel incat nu s-a putut ajunge la un produs de serie, si singurele sisteme 100% fanless au fost cele de tip DIY. Pana anul trecut …